El consell de Ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea insulta els defensors dels drets humans i al poble sahrauí

 

Mentre ens informàvem d'una nova onada de repressió marroquina sobre els defensors dels drets humans a Bojador (Sàhara Occidental ocupat), no ens ha sorprès la notícia que publica El Periodico segons el qual la Unió Europea (UE) ha acordat establir amb el Marroc una relació molt privilegiada amb un nou "estatut avançat" que tindrà per objectiu de consolidar l'estabilitat, la "transició democràtica" i el desenvolupament socioeconòmic del gran veí del sud mediterrani. La UE i el Marroc també desenvoluparan una zona de lliure comerç "global i ambiciosa", com a pas previ a la integració de Rabat en el mercat únic europeu, i a la integració del país en les xarxes energètiques i en les infraestructures de transport europees.

 

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos va destacar que "És una decisió històrica, que implica oferir-li al Marroc pràcticament tot, excepte la participació en les institucions de la Unió Europea". Són unes declaracions més, vergonyoses, d'un ministre d'un Estat responsable directe del conflicte del Sàhara Occidental, de l'ocupació per part del Marroc i del genocidi poble sahrauí.


El fabulós nou "estatut avançat" inclourà a més una cooperació especial en matèria de seguretat, immigració i lluita contra el terrorisme, amb una associació de Rabat a l'Europol (l'agència de policia europea), a l'Eurojust (organisme de cooperació judicial) i a l'Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA).

 

Haig d'entendre que els estats europeus "democràtics i defensors dels drets humans" gaudiran, a l'Esurojust , de lliçons magistrals per part del Marroc sobre com vulnerar els drets fonamentals i dels detinguts, l'arbitrarietat, detencions il·legals, la tortura, la intimidació als judicis, la vulneració del dret de defensa, la manca de garanties processals i les sentències condemnatòries desproporcionades que pateix la població sahrauí als territoris ocupats. És un insult a la intel·ligència a tots els juristes i defensors dels drets humans que han emès contínuament informes acusant al Marroc de...


En la web del Sahara Press Service s'informa que el Consell Consultiu sahrauí ha enviat una carta al Rei d'Espanya, Juan Carlos de Borbón, interpel·lant-lo sobre la responsabilitat d'Espanya en la descolonització del Sàhara Occidental y en la protecció dels sahrauís contra la repressió marroquí.

 

El conflicte sahrauí és polític i només es podrà resoldre amb el compliment de la legalitat internacional. Com podem veure la UE tanca té els euros als ulls i es capaç de vendre's l'ànima de la Democràcia i els Drets Humans. Amb tot el poble sahrauí continua resistint amb fermesa i convicció, amb l'acompanyament incondicional del moviment solidari. Caldrà fer entendre als governants que no permetre'm més "lo mal govern" i els amics i les amigues del poble sahrauí passarem a l'acció.

 

Miquel Cartró

Vilafranca del Penedès, 14 d'octubre de 2008--
ACAPS Wilaya Alt Penedès
c/ Escorxador, 19-21
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. contacte: 699056215
http://acaps-wap.blogspot.com