Sultana Khaya és una noia sahrauí que va oferir una xerrada al Centre Polidor a Sant Adrià, per parlar de la situación actual de repressió al Sàhara Occidental, ocupat des de fa més de 30 anys pel Marroc.

Sultana  va ser agredida per la policia colonial marroquina, i va perdre un ull com a conseqüència dels maltractaments patits mentre va ser detinguda. El motiu: participar en una manifestació pacífica, junt a un grup d’estudiants sahrauís a la Universitat de Marrakech,  en la que es reclamava l’autodeterminació del seu país, el Sàhara Occidental, i el respecte dels drets humans als territoris ocupats pel Marroc.

 

Sultana_21abr08.gifAquest fet és una més de les irregularitats que contínuament han de patir els sahrauís dels territoris ocupats pel Marroc, que són detinguts a centenars (veure informe Anmistia Internacional 2008) per manifestar-se pacíficament,  o simplement per ser ‘sospitosos’ d’haver  participat en manifestacions contra el domini marroquí.

Aquests fets són denunciats per les ONGs de drets humans, i ni Espanya, ni la U.E. ni la ONU fan res per evitar-ho. L’única cosa que fan és elogiar un procés democratitzador al Marroc, que tothom sap està supeditat a la voluntat del rei.

 

Més informació:

ANMISTÍA INTERNACIONAL: INFORME SOBRE LA SITUACIÓN DE LOS DERECHOS HUMANOS EN EL SÁHARA OCCIDENTAL 2008

http://www.es.amnesty.org/actua/acciones/marruecos-sahara-occidental-tortura-de-activistas/

http://www.es.amnesty.org/30aniversario/exposicion/paginas/17/?0=